Neil Armstrong

 
 

Gevechtspiloot en astronaut

Armstrong begon zijn carrière als gevechtspiloot in het Amerikaanse leger. Hij behaalde het diploma van luchtvaartkundig ingenieur en ging werken als testpiloot voor de NASA, het Amerikaanse nationale agentschap voor lucht- en ruimtevaart. Toen hij 32 was, werd Armstrong door de NASA geselecteerd als astronaut. Hij leidde enkele belangrijke ruimtemissies en ontsnapte in 1968 op het nippertje aan de dood tijdens een training voor de maanlanding. Op 21 juli 1969 werd hij wereldberoemd toen hij als eerste mens een voet op de maan zette.

Armstrong stapt uit de ApolloEen reusachtige sprong voor de mensheid

Na tien jaar wetenschappelijk onderzoek aan topsnelheid was het de Amerikanen gelukt: het ruimteschip Apollo 11 bracht de eerste astronauten op de maan. Toen commandant Neil Armstrong zijn eerste stap op het maanoppervlak zette, sprak hij de beroemde woorden: “Dit is een kleine stap voor een mens, maar een reusachtige sprong voor de mensheid.”

Terug op aarde

Een jaar na de maanlanding verliet Armstrong de NASA. Hij werd deeltijds hoogleraar lucht- en ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Cincinnati en deeltijds landbouwer. Dit was nog niet zo’n gekke beslissing: als kind had hij veel tijd doorgebracht op de boerderij van zijn grootouders en na al die ruimte-ervaringen deed de terugkeer naar “de aarde” hem ongetwijfeld deugd.

terug naar de tijdslijn