Gladiator

 
 

Uitrusting van een gladiator © Armand MarechalAnonieme helden in het Romeinse rijk

Eerst werden gladiatoren opgevoerd tijdens de begrafenis van rijke Romeinen om tegen elkaar te strijden in bloederige gevechten. De oude Romeinen geloofden immers dat de bloedoffers de doden zouden sterken voor ze aan hun reis naar de onderwereld, het dodenrijk, begonnen. De gladiatoren waren meestal krijgsgevangenen, misdadigers of slaven. Toch werden ze soms echte volkshelden. Daarom werden de gladiatorengevechten stilaan ook gewoon georganiseerd om het volk te vermaken.

In de tijd van de Romeinse keizers werden ze het hoogtepunt van de razend populaire spelen in de amfitheaters. De gladiatoren vochten er op leven en dood. Ze hadden specifieke wapens: een kort krom zwaard of een lang steekzwaard (gladius genoemd) of een net plus drietand. In de keizertijd verlieten weinig verliezers levend de arena. De overwinnaars werden beloond met geld en een olijftak. Slaven konden door succes ook hun vrijheid terugwinnen. Sommige slaven gingen daarom vrijwillig naar de gladiatorenscholen. Maar niet alle slaven wilden hun leven wagen in ruil voor vrijheid. Spartacus bijvoorbeeld had andere plannen.

SpartacusSpartacus

Spartacus is de beroemdste slaaf aller tijden. Hij was buitengewoon dapper en verstandig. In 73 voor Christus slaagde hij erin om samen met ongeveer 70 andere slaven uit een gladiatorenschool weg te vluchten.

Het Romeinse leger werd ingezet om de groep te achtervolgen. Maar de meeste Romeinse legioenen waren op dat moment in een oorlog verwikkeld in Spanje. De ontsnapte slaven bleven vrij en kozen Spartacus en twee andere mannen tot hun leiders. Spartacus bleek een intelligente legeraanvoerder: de Romeinse troepen leden de ene nederlaag na de andere. Meer en meer slaven, maar ook arme boeren voegden zich bij het succesvolle leger van Spartacus, dat intussen zo’n 70 000 man telde. Uiteindelijk werden ze toch verslagen. De meeste slaven verloren het leven op het slagveld. 6 000 overlevenden werden gevangen genomen en langs een drukke weg naast elkaar gekruisigd om ervoor te zorgen dat andere slaven twee keer zouden nadenken voor ze ook ontsnappingsplannen bedachten.

ColosseumEen dag in het Colosseum

De Romeinen bouwden grote ovale amfitheaters voor de organisatie van spelen. Het Colosseum in Rome was het allergrootste.
Het bood plaats aan meer dan 50 000 toeschouwers. Dat is evenveel als het grootste stadion in België vandaag. In het Colosseum organiseerden de keizers spelen om het volk te vermaken. Het spektakel begon ’s morgens met dierengevechten. Wilde exotische dieren zoals olifanten, luipaarden, leeuwen, beren, krokodillen en giraffen werden uitgehongerd op elkaar losgelaten. In het volgende onderdeel jaagden mensen op de dieren. Rond de middag was het dan tijd voor de executies van misdadigers en weggelopen slaven. Vervolgens stonden de gladiatorengevechten op het programma. Dit was het hoogtepunt van de dag!

Foto boven: Gladiator © Hans S.

terug naar de tijdslijn