Dinosaurus

 
 

PterodactylusVreselijke hagedissen!

Dinosauriërs ken je wel van spectaculaire tv-programma's of films. Maar ooit liepen deze buitengewone reptielen ook écht op de aarde rond. Veel dino's leefden op het land en legden eieren, net zoals krokodillen en hagedissen. Het woord dinosauriër betekent trouwens letterlijk vreselijke hagedis. 160 miljoen jaar lang heersten de dino's over onze planeet. De inslag van een brokstuk uit de ruimte, 65 miljoen jaar geleden, werd hen echter fataal. Jammer voor hen, maar een geluk voor ons!

Fossiele restenVerre voorouders

Toch overleefden enkele dinosauriërs de ramp. Deze helden zijn de voorouders van onze vogels. Bekijk een vogel maar eens aandachtig: je zult vast enkele familietrekjes opmerken! Geen enkele mens heeft ooit echte dinosauriërs gezien. Toen 7 miljoen jaar geleden de eerste mensachtigen ontstonden, waren de dino's immers al 58 miljoen jaar lang van de aardbodem verdwenen. Alles wat we over deze wonderlijke dieren weten is dus gebaseerd op de vondsten van fossiele resten: botten, tanden, voetsporen, eieren en zelfs huidafdrukken bleven bewaard.

De grootste dino's zijn plantenetersDino's in alle maten en gewichten

Tot nu toe zijn er zo'n 700 dinosauriërsoorten benoemd. Maar in werkelijkheid waren er misschien wel dubbel zoveel. Al deze soorten waren onderling erg verschillend. De dinosauriërs die je ziet in films zijn meestal gigantisch. In werkelijkheid waren er dinosauriërs in alle maten en gewichten. De allergrootste waren ongeveer zo groot als een appartementsgebouw van 4 verdiepingen. Stel het je maar even voor! Maar er waren ook heel kleine dinosauriërs: amper zo groot als je hond of je kat.


Vleeseters hebben vlijmscherpe tandenPlanteneter of vleeseter?

De grootste dinosauriërs waren planteneters. Dat is geen toeval. Hun lange nekken dienden om gemakkelijk hoge bomen af te grazen. Hun gigantische afmetingen moesten bovendien de vleeseters afschrikken. ( - Denk maar aan olifanten: een leeuw zal liever een zebra aanvallen dan zo'n grote olifant! - )

De vleeseters waren over het algemeen kleiner. Zo konden ze wel snel bewegen. Hun grote kop, met grote kaken vol vlijmscherpe tanden, diende om hun prooien in enkele happen te verslinden.

Anchiornis Huxleyi © Michael DiGiorgio Prehistorische kleuren

De fossiele resten die we vinden, vertellen ons wel hoe de dino's eruit zagen, maar niet welke kleur ze juist hadden. We stellen ons kleuren voor door vergelijkingen te maken met dieren van nu. Krokodillen lijken nog het meest op de dino's. Daarom geven we de schubben van de dinosauriërs dikwijls een krokodillenkleur. Maar misschien hadden sommige dino's wel felle kleuren met vlekken, strepen of andere tekeningen. Nog maar pas hebben wetenschappers voor het eerst met absolute zekerheid de kleur van een gevederde dinosauriër kunnen bepalen. Het resultaat toont verrassende kleuren en patronen.

terug naar de tijdslijn