Beethoven

 
 

Van kind tot maestro

Ludwig van Beethoven werd geboren op 16 december 1770 in een arm gezin in Duitsland. Zijn grootvader was een muzikant afkomstig uit Mechelen. Ludwig had geen gelukkige kindertijd. Zijn vader, een zanger, had een alcoholprobleem en behandelde zijn kinderen op een strenge en brutale manier. Beethoven hield wel veel van zijn moeder, maar het was een zwakke en depressieve vrouw. Vier van haar zeven kinderen stierven op jonge leeftijd.

Geboortehuis van Beethoven © Sir James Ludwig toonde al heel jong zijn grote muzikale talent. Dat bracht z’n vader op het idee er een muzikaal wonderkind van te maken, net zoals Mozart. Op 26 maart 1778, op zeveneneenhalfjarige leeftijd, speelde Beethoven zijn eerste concert. Zijn vader deed er met een leugen nog een schepje bovenop en vertelde het publiek dat Ludwig 6 jaar oud was. Beethoven heeft hierdoor zijn hele leven lang gedacht dat hij jonger was dan in werkelijkheid! De mensen hadden toen immers nog geen identiteitskaart met vermelding van de geboortedatum.

Toen hij 12 was, publiceerde Beethoven zijn eerste muziekstukken. In 1787 reisde hij naar Wenen om Mozart te ontmoeten. Maar Beethoven moest hals over kop weer naar huis terugkeren omdat zijn moeder op sterven lag. Vijf jaar later vertrok Beethoven opnieuw naar Wenen. Mozart was een jaar eerder gestorven. Beethoven zou de fakkel overnemen.

Graf van Beethoven in Wenen Een moeilijk karakter

Beethoven had een opvliegend karakter. Hij maakte met iedereen ruzie en kon erg onredelijk zijn. Meestal was hij somber, maar soms ook luidruchtig vrolijk. Op dertigjarige leeftijd besefte hij doof te zullen worden. Hierdoor raakte hij zwaar depressief. “Hoe kan God van een componist het gehoor afnemen!” Beethoven wilde zelfmoord plegen, maar de muziek hield hem tegen. Hij moest zijn grootste meesterwerken nog schrijven. Door zijn doofheid werd hij wel nog eenzamer en opvliegender. Op een dag schreef hij zelfs een woedend muziekstukje over een verloren geldmuntje. Maar hij bleef ook inspiratie vinden voor heel blije en heldhaftige stukken. De laatste 8 jaar van zijn leven was Beethoven volledig doof. Na afloop van de première van de beroemde negende symphonie moest iemand uit het orkest hem naar het publiek draaien, zodat hij kon zien dat de toeschouwers enthousiast applaudisseerden.

OrkestEen van de grootste componisten aller tijden

Ludwig van Beethoven is vooral beroemd geworden dankzij zijn negen symfonieën. Een symfonie is een meerdelig muziekstuk voor een groot orkest, met alle soorten instrumenten en een koor. Het muziekstuk vertelt een verhaal, ook als er niet gezongen wordt. De derde, de vijfde en de negende symfonie zijn de allerbekendste. Ook Für Elise, een solostuk voor piano is tot vandaag heel geliefd. Beethoven had minstens een eeuw lang een verpletterende invloed op alle Westerse componisten. Beroemdheden zoals Wagner en Brahms wilden aanvankelijk zelfs geen symfonieën meer schrijven, omdat ze vonden dat Beethoven alles al had gezegd. Beethoven geldt ook nu nog als een van de belangrijkste en invloedrijkste componisten aller tijden. De Europese Unie koos de negende symfonie uit als “Europees volkslied”. In 2005 betaalde een anonieme koper maar liefst 1,6 miljoen euro voor een origineel manuscript van een van Beethovens laatste werken.

Handtekening van Beethoven

terug naar de tijdslijn