The Beatles

 
 

Wie waren ‘The Beatles’?

Alvorens onze uitleg te lezen, moet je weten dat men tot in de jaren 1980 muziek op grammofoonplaten kocht. Dat waren zwarte schijven van vinyl die werden afgespeeld op een grammofoonspeler.

De ‘Beatles’ is een Britse popgroep die in de jaren 1960 wereldberoemd werd. Tot op vandaag zijn er maar weinig artiesten die zo veel grammofoonplaten of cd’s verkocht hebben. De groep telde vier leden: Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Starr. De eerste twee schreven de meeste liedjes. De naam ‘Beatles’ kwam van het Amerikaanse woordje ‘Beat’, wat verwijst naar het ritme in de rock-’n-roll muziek.

Het viertal woonde in de Noord-Engelse havenstad Liverpool. De zeelui die naar Amerika voeren, brachten plaatjes met Amerikaanse popmuziek mee. Groepen jonge muzikanten speelde die muziek na en traden op fuiven op. Eén van die groepjes waren de Beatles. Ze begonnen ook zelf liedjes te schrijven. De grote doorbraak kwam er in 1962, dankzij de zakenman Brian Epstein die hun manager werd. Hij bezorgde hen een platencontract en organiseerde succesvolle optredens.

Cover van sergeant pepper’s lonely hearts club © beatlemania.comEen symbool van de jaren 1960

In de jaren 1960 ging het enorm goed met de westerse economie. De welvaart nam toe: de lonen stegen. Mensen bouwden grotere huizen met meer comfort (bijvoorbeeld: wc en badkamer). Veel gezinnen konden zich een auto veroorloven. Men begon ook op vakantie te gaan. De economische crisis van de jaren 1930 en de Tweede Wereldoorlog leken veraf. Men noemde die periode dan ook ‘The Golden Sixties’ of de ‘Gouden Jaren Zestig’. Jongeren mochten langer studeren en beschikten over zakgeld. Al vanaf de jaren 1950 hadden ze hun eigen idolen wiens popmuziek zij kochten. In de jaren 1960 kwamen daar tal van popgroepen bij. ‘The Beatles’ waren het populairst.
Voor alle duidelijkheid: de huidige welvaart in Vlaanderen is nog groter dan die van de jaren 1960.

De ‘Beatlemania’ slaat toe

De Beatles werden razend populair: eerst in Groot-Brittannië, vervolgens in Europa en Noord-Amerika. Bij elk optreden stonden de fans te roepen en te schreeuwen van puur enthousiasme. Men noemde dat ‘Beatlemania’. De groep had een enorme invloed: hun haardracht werd bijvoorbeeld overgenomen door verschillende fans. Het lawaai van de fans tijdens het optreden werd zo luid dat de Beatles niet meer hoorden wat ze eigenlijk aan het spelen waren. Naast liedjes speelden de Beatles ook in enkele speelfilms.

De Beatles maakten niet alleen goede popsongs zoals ‘She Loves You’, ‘Yesterday’, ‘A Hard Day’s Night’, enz. Ze experimenteerden met muziekinstrumenten en geluiden. Het album ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ uit 1967 wordt tot op vandaag als één van de belangrijkste platen ooit beschouwd.

De ‘Beatles’ splitten

In 1970 was het voor de Beatles voorbij. Lennon en McCartney maakten ruzie na de dood van hun manager over wie de leider van de groep was. De andere twee Beatles vonden dat niet leuk. De groep viel uit elkaar. McCartney en Lennon kregen een succesvolle solocarrière. Een reünie van de Beatles is vandaag niet meer mogelijk: een krankzinnige vermoordde John Lennon in 1980. George Harrison overleed in 2001 aan kanker.

terug naar de tijdslijn