Ambiorix

 
 

Wie zijn "de oude Belgen"?

Een oude Belg is geen opaatje uit het bejaardenhuis. De oude Belgen leefden in de oudheid in een gebied tussen de rivieren de Seine en de Rijn. Je vond in die tijd ook oude Belgen in het zuiden van Engeland (zie kaartje onderaan).

De Romeinse veroveraar Julius Caesar vermeldde hen voor het eerst in één van zijn boeken. Hij schreef over "Belgica" en "Belgae". De meeste Belgische stammen waren eigenlijk Kelten of Galliërs. De Romeinen veroverden echter een groot deel van het Keltisch gebied.

Vandaag spreekt men enkel nog in delen van Bretagne, Ierland, Schotland en Wales een Keltische taal.


Caesar Waar zijn de oude Belgen gebleven?

Rond 50 v.C vielen de Romeinen het gebied van de oude Belgen binnen. Julius Caesar, de aanvoerder van de Romeinen, wilde met zijn veroveringen rijk en beroemd worden. Sommige Belgische stammen werkten met de Romeinen samen. Andere vochten keihard tegen hen. Julius Caesar nam wraak: vele stammen werden uitgemoord of als slaaf weggevoerd. In het gebied van de oude Belgen kwamen ook Romeinen en andere stammen wonen. Zo verdwenen de oude Belgen.

Waar komt de naam België vandaan?

De namen "België" en "Belgen" worden opnieuw tof gevonden in de 16e eeuw. Geleerden uit die tijd waren dol op Romeinse verhalen en op het Latijn. Ze zochten een Latijnse naam voor  het gebied bij de monding van de rivieren Schelde, Maas en Rijn. In de boeken van Julius Caesar lazen ze over de oude Belgen. De geleerden noemen het gebied daarom Belgica of Belgium. Ze bedoelden daar dus het huidige België, Nederland en Luxemburg mee. Pas eeuwen later begon men de naam voor het hedendaagse België te gebruiken.

Kilt Schotse ruitjes?

Al waren vele Belgische stammen eigenlijk Kelten zoals de Schotten, toch zagen de oude Belgen er niet helemaal hetzelfde uit als de Schotten. De meeste mannen droegen geen kilt (een rok), maar een soort van broek met daar een hemd over. Hun kleding had wel felle kleuren en ruitjes. Vandaag heeft elke belangrijke Schotse familie zijn eigen gekleurde ruiten. Bij de oude Belgen was dat niet het geval. Ze droegen verschillende ruiten en kleuren door elkaar.
Ambiorix


Ambiorix was de leider van de Eburonen. Zij behaalden enkele overwinningen op het Romeinse leger. Maar Julius Caesar had beter getrainde soldaten en hij versloeg de Eburonen.. Ze werden gedood of als slaaf weggevoerd. Leider Ambiorix ontsnapte echter.

De Romeinen gaven het gebied van de Eburonen aan een andere stam: de Tungri. De stad Tongeren is naar hen genoemd. Er staat nog steeds een standbeeld van Ambiorix.

Belgae © Van Oort, redactie & kartografie De Belgen, de dappersten van alle Galliërs?

De Romeinse legeraanvoerder Julius Caesar noemde de oude Belgen in zijn boek "de dapperste van alle Galliërs". Dat deed hij vooral om zichzelf belangrijk te maken: zijn boek over de verovering van Gallië vertelde aan de Romeinen hoe dapper, slim en machtig hij was. Door zijn vijanden als een soort supermensen voor te stellen, maakte hij van zichzelf nog een grotere supermens. Hij had hen immers overwonnen...

terug naar de tijdslijn